contact
terug naar overzicht

op vakantie met je (elektrische) leaseauto tijdens corona: dat doe je zo

1 juli 2020

Zin om met je (elektrische) leaseauto op vakantie te gaan? Snappen we helemaal. Het goede nieuws is dat steeds meer Europese grenzen weer open zijn. Het minder goede nieuws is dat er speciale regels gelden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Veel mensen vragen zich af of ze met hun geleasede auto vakantie kunnen vieren. Jazeker! ‘En route’, na het lezen van dit artikel!

Goed om te weten: de regels verschillen per land en wijzigen soms per dag. Zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de huidige situatie. Zo ben je in Duitsland verplicht om bijvoorbeeld bij het tankstation een mondkapje te dragen. Je mag het mondkapje zelf maken of niet-medische mondkapjes aanschaffen. De Rijksoverheid geeft instructies voor het maken, gebruik en onderhoud van mondkapjes. Zorg dus dat je in ieder geval voldoende mondkapjes in de auto hebt liggen. Download de reisapp van Buitenlandse Zaken — je krijgt dan direct bericht als de situatie in jouw vakantieland verandert.

Algemene tips voor een veilige autovakantie tijdens COVID-19

Vakantiekriebels? We kunnen ons voorstellen dat je ook wat zenuwkriebels hebt, omdat je niet helemaal weet welke regels waar gelden. ANWB heeft de coronamaatregelen én de versoepelingen in 23 populaire vakantielanden voor je op een rij gezet. Wat we je aanraden:

  • houd altijd voldoende mondkapjes binnen handbereik
  • verdiep je in de maatregelen op je bestemming én wat wel en niet mag in de landen waar je doorheen rijdt
  • reis niet te ver en houd wijzigingen in de gaten
  • neem een thermometer mee, net zoals je veiligheidsvestjes, gevarendriehoek, verbanddoos, lampenset en alcoholtesters — in sommige landen is een brandblusser verplicht
  • houd rekening met het feit dat er grenscontroles plaatsvinden en dat die tijd kosten
  • raadpleeg je (reis)verzekeringen, wie weet zijn er uitsluitende clausules vanwege het coronavirus

De coronamaatregelen in de 5 populairste vakantielanden

Voorbereiding op je buitenlandse autovakantie

Het is misschien vragen naar de bekende weg: maar heb je je oliepeil, ruitenwisservloeistof, koelvloeistof en je verlichting al gecontroleerd? Je bolide is ineens zwaarder belast dan normaal. Je hebt bagage bij je, je rijdt lange ritten, misschien rijd je door bergpassen en trek je een zware caravan, vouwwagen, boot of aanhangwagen. Het is dan prettig te weten, dat je verlichting in orde is en je vloeistoffen op niveau zijn.

Verder…

  • sla het nummer van de alarmcentrale op in je mobiele telefoon en denk dan ook aan het juist invoeren van het landnummer. Voor bellen naar Nederland is dat +31
  • leg een blanco schadeformulier in je auto. Heb je dat niet, vraag het dan aan bij je leasemaatschappij
  • neem je reservesleutel mee en bewaar deze op een veilige plek buiten je auto
  • reis je door België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en/of Zwitserland, verwijder dan de flitsmeldingen uit je navigatiesysteem — weet je niet hoe het moet, dan helpt de merkdealer van je leaseauto je graag
  • ga je met de elektrische auto op pad, plan je route dan met een app als a better routeplanner, die plant je route op basis van je type elektrische auto, laadpunten en laadtijd én geeft de laadkosten aan

Reis je met een aanhanger?

Ik ga op vakantie en ik neem mee… mijn boot, vouwwagen of caravan. Je bent niet verplicht om je aanhanger te verzekeren. Je bent WA-verzekerd via de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering van het voertuig dat de aanhanger trekt. Maar, let op: controleer vooraf de regelgeving rondom aanhangwagens in de landen waar je doorheen rijdt en je eindbestemming. In Duitsland, Polen en Spanje ben je bijvoorbeeld verplicht in het bezit te zijn van een eigen groene kaart voor de aanhanger met eigen kenteken. In dat geval verzeker je je aanhanger aanvullend via je reisverzekering of ANWB.

Heb jij in kaart hoe het zit met je groene kaart?

In de meeste Europese landen moet je een geldige groene kaart bij je hebben. Controleer dus (ruim) voordat je in de auto stapt of je de kaart hebt. Zoals we net al schreven: in Duitsland, Polen en Spanje ben je verplicht een groene kaart te hebben voor de aanhanger (minimaal 750 kg) met eigen kenteken. Ga je naar Marokko of Turkije? Dan heb je ook een buitenlandverklaring en wellicht een machtigingsformulier nodig. Heb je deze documenten niet? Vraag ze dan zo snel mogelijk aan bij je leasemaatschappij. Na ontvangst heb je groen licht om op vakantie te gaan.

De juiste bandenspanning

Een goede voorbereiding is een veilige vakantie! Heb je je auto de laatste tijd weinig gebruikt, doordat je veelal thuis aan het werk was? Controleer dan of je banden de juiste spanning hebben. Extra belangrijk met al die bagage in je bolide! Je vindt de juiste bandenspanning in het instructieboekje van je auto, aan de binnenkant van je bestuurdersportier, in het handschoenenvakje, aan de binnenkant van je tankdop of op de zonneklep. Kijk op de zijkant van je band naar de bandenmaat en zoek in de tabel die je net gevonden hebt de adviesspanning op. Let op: voor- en achterbanden hebben verschillende spanning. Heb je al 15 minuten of minimaal 5 kilometer gereden? Dan is je band warm en uitgezet en tel je 0,3 bar op bij je adviesspanning. Oh, en vergeet je reservewiel niet! En mocht je denken dat je met je winterbanden op vakantie kan: dat is echt onverstandig.

Tijdens de reis

Het moment is daar: je mag de auto in en gaat naar je plek van bestemming. Maar wie mogen er in je auto rijden, hoe zit het met pech, waar laad je je elektrische auto op? Dit en meer lees je hier.

Wie mag er in je leaseauto rijden?

Logisch als je niet de hele rit in je eentje wil rijden en ook op vakantie zelf zo nu en dan zelf op de passagiersstoel wil rijden. Dat mag gelukkig ook! Je partner, kinderen en collega’s mogen sowieso in jouw leaseauto rijden.

Pech in het buitenland met je leaseauto

Ook in het buitenland heb je recht op pechhulp en vervangend vervoer. Ben je ergens gestrand, neem dan contact op met de alarmcentrale van de leasemaatschappij. Zij zorgen voor hulp en vervangend vervoer als dat nodig is.

Zo veel mogelijk kilometers uit de accu van je elektrische auto halen

Ga je op e-vakantie? Dan wil je uiteraard de meeste kilometers uit je accu halen. Ook daarvoor is je bandenspanning belangrijk. Is je bandenspanning in orde, dan doe je er goed aan geleidelijk te remmen, je airco-gebruik te beperken en met gepaste snelheid te rijden. Wees niet bang voor het rijden in de bergen: bergop kost energie en dus range, maar bergaf maak je optimaal gebruik van het regeneratief remsysteem.

Je elektrische auto opladen in het buitenland

Geen zin om te balen als een stekker, omdat je je auto niet kan opladen? Snappen we. Daarom wat tips voor het opladen van je auto:

  • maak van elke oplaadstop iets om naar uit te kijken: er is ongetwijfeld een bezienswaardigheid of een leuk dorpje in de buurt waar je kan genieten van je rustpauze
  • zorg voor een opgeladen telefoon met goed bereik en voldoende MB’s in je internetbundel, want sommige laadpalen werken alleen met een app
  • neem naast je laadkabels (zowel publiek als netstroom) een verlengsnoer van een goede kwaliteit mee, want je wil geen onaangename verrassing als een te korte laadkabel
  • zorg voor optimale dekking met je laadpas: de NewMotion– of EV Company-pas heeft een goede Europese dekking en is kosteloos aan te vragen
  • download een app als Chargemap of Plugsurfing om alle laadpalen op terug te vinden
  • plan je laadstops niet te strak — zorg voor reserve range en wees voorbereid op defecte of bezette laadpalen of wegafsluitingen

Regels en je elektrische auto opladen in populaire vakantielanden

Als je met je elektrische auto op vakantie gaat, heb je met net wat meer rekening te houden dan met een benzine- of dieselauto. We hebben voor de 5 populairste vakantiebestemmingen (waar vakantie tijdens COVID-19 is toegestaan) tips voor je op een rijtje gezet.

België en Luxemburg

Heb je een pas van grotere providers als Eneco of NewMotion, dan kan je bij de snelladers van o.a. Allego terecht. Blue Corner is één van de grotere aanbieders waar je je elektrische auto oplaadt. Met de handige app bekijk je welke laadpaal beschikbaar is, de tarieven en de laadsnelheden. Ook start en stop je je laadsessie ermee. Ben je vaker in België? Dan is het interessant een laadpas aan te vragen.

Ook handig: een compleet overzicht van alle laadpunten in België.

Duitsland

Opladen in Duitsland doe je vaak met een app van de desbetreffende provider. Met NewMotion kan je aardig uit de voeten, dus installeer deze app en meld je aan voordat je vertrekt. Andere laadpalen activeer je met een laadpas, maar niet alle passen werken. Zorg dus voor een extra laadpas met brede Europese dekking. Let op: Fastned heeft maar 17 laadstations in Duitsland. Allego heeft een betere dekking.

Frankrijk

In Nederland kennen we de stekker ‘Mennekes Type 2’, in Frankrijk vind je bij sommige laadpalen een type 3-connector. Je hebt twee keuzes: de juiste kabels bestellen of onderweg kiezen voor een snellader die wél voorzien is van de type 2-aansluiting. Let op: Frankrijk heeft onlangs bijna 95% van de snelladers gesloten. Het gaat om de laadpunten van Izivia Corri-Door. Er zijn genoeg alternatieven, maar het is toch goed om te weten. KiWhi is één van de grootste providers. Een laadpas aanvragen is mogelijk, maar de verzendtijd is lang, dus doe het op tijd.

Oostenrijk

Voorheen mocht iedere bestuurder van een elektrisch voertuig op bepaalde trajecten  sneller rijden dan het andere verkeer. Inmiddels is dit aangepast en dien je een in Oostenrijk geregistreerde auto te besturen met een speciaal kenteken om van dit voorrecht gebruik te mogen maken.

Oeps, een bekeuring

Ja, ook in het buitenland zijn er radar- en lasercontroles. Houd er rekening mee dat de politie je niet altijd staande houdt bij een overtreding en dat je weken of zelfs maanden later nog een bekeuring op de mat kan vinden. Weet ook dat de regels en handhaving in het buitenland soms heel anders zijn.

Op autovakantie tijdens corona: check, check, dubbelcheck

 Tankpas
 Groene kaart (ook voor de aanhanger)
 Reservesleutel van de auto
 Kentekenbewijs
 Noodnummers in telefoon opgeslagen met de juiste netnummers
 Documenten van de reisverzekering op zak
 Op de hoogte van praktische informatie over je bestemming en de landen waar je doorheen rijdt
 In bezit van vignet en milieusticker
 Flitsmeldingen verwijderd
 Schadeformulier in het handschoenenvakje
 Bandenspanning op orde
 Thermometer, veiligheidsvestjes, lampenset en alcoholtesters aan boord
Mondkapjes binnen handbereik

Elektrisch rijden? Doe dan ook dit.

 Laadkabels (zowel publieke als netstroom) en verlengsnoer (van een goede kwaliteit!) mee
 Download een app waarop je alle laadpalen terugvindt, zoals Chargemap of Plugsurfing
 Zorg voor optimale dekking met je laadpas

Namens team fleetkennis: fijne vakantie en een veilige reis!

Let op: de informatie in dit artikel is gebaseerd op de situatie zoals deze op 2 juli 2020 bekend was. Mogelijk verandert er een en ander, dus houd vooral ook zelf het nieuws in de gaten. fleetkennis is niet aansprakelijk voor enige schade als gevolg van tussentijdse wijzigingen.

wellicht is dit ook interessant voor u