contact
terug naar overzicht

een fiets van de zaak? er is meer dan lease!

1 oktober 2020

Steeds meer mensen pakken de fiets. Niet alleen voor de boodschappen en leuke uitjes, ook naar het werk. Zeker in deze tijd, waar we ons in het openbaar vervoer aan een aantal coronamaatregelen moeten houden. En daar komt de fiets van de zaak erin gefietst.

Het was voorheen een lastige zaak: kilometerregistratie bijhouden was niet handig en een duidelijke bijtelling was minstens zo ingewikkeld. Dat is allemaal van de baan. We zien dat steeds meer bedrijven een (elektrische) fiets meenemen in hun mobiliteitsoplossingen. Vaak is dat de leasefiets, maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Ja, ook op de fiets. Hier lees je welke mogelijkheden je allemaal hebt. je het gemist hebben: per 1 januari 2020 zijn de fiscale voorwaarden van een fiets van de zaak veranderd. De kilometerregistratie hoef je niet meer bij te houden en de bijtelling is standaard 7% over de aanschafwaarde van de fiets. De kilometervergoeding die de werknemer al dan niet zou ontvangen, vervalt daarmee.

Waarom een fiets van de zaak?

Op 24 september was het Fiets naar je Werkdag. Voor sommigen een kort ritje door het thuiswerken, maar het blijft een mooi initiatief. Grote kans dat jij in aanloop naar deze dag ook informatie in de mailbox kreeg. Leasemaatschappijen prijzen hun ‘fietslease’ aan, want:

  • fietsen naar je werk maakt je een vitaler mens (ergens anders heen ook)
  • fietsen naar je werk is leuk (als het niet regent)
  • het is duurzamer dan autorijden
  • je bespaart op auto- en parkeerkosten
  • je staat nooit meer in de file

Wat vaak in die informatie ontbreekt, is een duidelijk overzicht van alle mogelijkheden als we het hebben over een fiets van de zaak. Daarom geven wij dat.

Een fiets in je mobiliteitsoplossingen: dit is er mogelijk

Dat je een fiets kan leasen, is nu wel duidelijk. Daarnaast is het mogelijk om als bedrijf een fiets aan te schaffen en te vergoeden of te verstrekken. Soms zelfs in de vorm van een lening. Elke optie heeft eigen voor- en nadelen en fiscale regels. Het is maar net wat het beste bij jou past.

Renteloze lening voor een fiets

Wil je de fiets niet cadeau doen? Dan is een renteloze lening een mooie optie. De werknemer betaalt de fiets af met een inhouding op het loon.

De fiets schenken

Als je besluit je werknemer écht in de watten te leggen, dan is de fiets schenken een optie. Houd er dan wel rekening mee dat de gift meetelt in de werkkostenregeling, net zoals de kerstpakketten en andere cadeaus. Goed nieuws als je kiest voor deze optie; eerder dit jaar is besloten de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) voor 2020 te verhogen naar 3% over de eerste €400.000.

Wat is voor jou de beste keus?

Besluit je te gaan voor een fiets van de zaak, dan is dat nog maar het begin. Kies je bijvoorbeeld voor een leasefiets, dan moet je nog op zoek naar de juiste aanbieder. Leasemaatschappijen geven vaak één rekenvoorbeeld in hun basisinformatie. En dat kan dan de beste optie lijken, maar hoe zit het als je net een andere fiets wil leasen? Heel eerlijk: eigenlijk is het vergelijken van de prijzen van leasemaatschappijen niet zo simpel te doen. Het gaat niet alleen om de prijs onderaan de streep — ook de voorwaarden tellen mee.

Mogen we je helpen?

fleetkennis denkt en kijkt daarom graag met je mee. Als partner in mobiliteitsmanagement is het ons vak om voor jou de beste oplossing en leverancier te vinden. En het houdt niet op bij het vinden van de juiste fiets. We denken graag mee over het aanpassen van de leaseregeling — inclusief inlever- of afkoopregeling —, het opstellen van leasebudgetten, het bepalen van een merkenbeleid, het vergelijken van prijzen én voorwaarden van leveranciers. Daarnaast begeleiden we het bestelproces en ontzorgen we je van a tot z, zoals je van ons gewend bent. Neem je contact met ons op?

wellicht is dit ook interessant voor u