Connected cars zijn al lang geen toekomstmuziek meer. Automatisch inparkeren, geavanceerde rijhulpsystemen en real-time verkeersupdates? Inmiddels standaard. Maar autofabrikanten gaan verder. Zo doet ChatGPT zijn intrede in de auto, bijvoorbeeld bij DS Automobiles.
ChatGPT in auto’s is gamechanger
Een praktische toepassing die je veel ziet, is dat je auto-gerelateerde vragen kunt stellen zonder de handleiding door te hoeven spitten. En heb je een brandende vraag – bijvoorbeeld wat het grootste werk van Leonardo da Vinci ook alweer was? “Dan stel je hem gewoon aan je virtuele bijrijder”, zegt Jiaro de Groot, technisch directeur én privacy officer bij fleetkennis. “Handig, maar het vraagt óók om bewustwording: wat deel je eigenlijk met je auto?”
1. Houd controle over je gegevens. “Je kunt je auto prima vragen om je naar de dichtstbijzijnde winkel voor een last-minute Valentijnscadeau te navigeren. Maar dit betekent natuurlijk wel dat je je locatie prijsgeeft. Overigens zijn fabrikanten binnen de EER wettelijk verplicht je de mogelijkheid te geven om locatie- en toegangsinformatie tot bijvoorbeeld je adresboek uit te schakelen. Maak gebruik van die rechten als je privacy belangrijk vindt.”
2. Deel bewust, niet achteloos. “AI-gebaseerde systemen leren van interacties. Dat betekent dat je zoekopdrachten mogelijk bijdragen aan het trainen van AI-modellen. Dat begint bij de vraag: waar geef je eigenlijk akkoord op? Deel je zonder het te beseffen privé- of bedrijfsgevoelige informatie tijdens een gesprek met je auto? Weegt het gemak op tegen het risico?”
3. Denk aan datasporen bij het inleveren van je auto. “Een veelvoorkomende valkuil: de auto inleveren terwijl er nog privégegevens in staan. Is je auto gekoppeld aan Spotify, een persoonlijke car-ID of je adresboek in je navigatiesysteem nog gevuld? Dan kunnen deze gegevens bij het inleveren van een leaseauto toegankelijk blijven voor de volgende gebruiker. Vergeet dus niet je digitale voetafdruk te wissen voordat je de auto overdraagt.”
Geniet van het gemak, maar blijf waakzaam
“Slimme technologie vraagt om slimme keuzes. Ga bewust om met wat je auto over jou weet. Want laten we eerlijk zijn: een slimme auto is mooi, maar de slimste aan boord wil je zelf blijven. De échte hoofdbestuurder ben en blijf jij.”
Keertje sparren over dit onderwerp? Ask Jiaro!