contact
terug naar overzicht

goed nieuws: belastingvrije vaste reiskostenvergoeding blijft tot 1 januari 2022 hetzelfde

2 september 2021

Door het advies voor heel werkend Nederland om zo veel mogelijk thuis aan de slag te gaan, was de vraag: hoe gaat het nu met de vaste reiskostenvergoeding? Al snel maakte de Belastingdienst bekend dat de werkgever de vaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer onbelast mocht doorbetalen, ook al maakt de werknemer de kosten niet meer (volledig). Het idee was om deze regeling op 1 oktober 2021 te stoppen, maar het loopt toch door — tot 1 januari 2022.

Goed nieuws dus! Het gaat dan wel over de vaste vergoeding voor reiskosten. De meeste werkgevers kiezen daar ook voor, want dan omzeil je de administratieve rompslomp van het bijhouden van de werkelijk gereden kilometers van en naar het werk. Aan de vergoeding van werkelijke reiskosten verandert niets: dit keert de werkgever uit zoals dat ook voor de pandemie en het bijbehorende thuiswerkadvies. Want: de kilometers die je als werkgever vergoedt, zijn ook daadwerkelijk gereden door de werknemer.

Wel een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • de vergoeding is al voor 13 maart 2020 toegekend — nu nog toepassen en onbelast vergoeden is dus geen optie
  • de vaste reiskostenvergoeding voldoet aan de regels zoals gesteld in het handboek Loonheffingen 2021, artikel 4.6.1 ‘Vaste kostenvergoedingen’
  • de hoogte van de vaste reiskostenvergoeding is volgens 1 van de 2 methodes uitgewerkt die je in hetzelfde handboek vindt, maar dan onder artikel 23.1.2 ‘Vaste vergoeding’

Slim omgaan met veranderende reiskostenvergoeding: fleetkennis helpt

Hoe ga je slim om met veranderende reiskosten- of thuiswerkvergoedingen? Of heb je andere vragen over je mobiliteit? Laat het ons weten, dan begeleiden we je naar de juiste bestemming!

wellicht is dit ook interessant voor u